Cum se vede economia românească, prin ochii străinilor: vin vremuri grele
În general, românii nu au o părere foarte bună despre economia noastră națională. Trăim cu impresia că ne merge foarte rău și că suntem cei mai săraci din Europa. Din nefericire, cifrele pe care le înaintează și analiștii economici din străinătate fac parte cam din același registru.
Din păcate, analiștii Băncii Mondiale nu văd cu ochi buni evoluția României, din perspectivă economică. Se pare că vom avea un avans economic de doar 4,3% în 2022, față de 4,5% previzionat în iunie 2021, conform raportului Băncii Mondiale „Perspective Economice Globale” (Global Economic Prospects) publicat miercuri.
Conform cifrelor oficiale ale instituției, se pare că în 2021 țara noastră a avut un avans economic de 6,3%.
Cifrele arată mai rău, pentru 2023
Mai mult decât atât, pentru anul 2023, specialiștii prognozează o creștere de doar 3,8% a PIB-ului României, faţă de un avans de 3,9% previzionat în iunie 2021.
Între timp, până când vom vedea cum se concretizează, în fapt, aceste estimări, economiștii europeni așteaptă intervenția Băncii Centrale pentru a tempera valul inflaționist care ne dă mari bătăi de cap, în ultimele luni.
Mădălina Bahrim
20:17 10.01.2022
Nu trebuie să fii specialist în economie pentru a-ți da seama că perioada pe care o traversăm acum este marcată de un puternic val inflaționist, care ne aduce scumpiri în masă, la aproape toate bunurile și serviciile.
În plin val de scumpiri, toată speranța analiștilor economici se îndreaptă către membrii Băncii Centrale Europene (BCE). Instituția are instrumentele economice necesare pentru a interveni și a tempera rata inflaționistă explozivă.
Cea mai mare îngrijorare e reprezentată de prețurile la energie
Scumpirea de pe piețele de energie electrică și gaze naturale stârnește, la această oră, cel mai mare curent de îngrijorare în rândul specialiștilor. Prin urmare, economiștii urmăresc îndeaproape evoluția prețurilor pe acest sector și ar putea lua măsuri, dacă acestea nu se liniștesc.
Isabel Schnabel, membră a consiliului de administraţie al instituţiei, a declarat sâmbătă că experții din cadrul Băncii Centrale Europene ar putea fi nevoiți să intervină dacă preţurile energiei vor continua să crească.
Îți amintesc faptul că, zona euro se confruntă cu o inflație explozivă, de 5%, ceea ce înseamnă peste dublul de 2% asumat de BCE, anterior și recomandat de experți. Nici în Uniunea Europeană lucrurile nu stau mai bine, din păcate.
”Tranziţia ecologică prezintă riscuri pentru inflaţia pe termen mediu. Creşterea preţurilor la energie poate necesita o abatere de la o politică de ignorare”, a spus Schnabel într-un discurs.
Care sunt semnele pe care le așteaptă Banca Centrală Europeană? Analiștii din cadrul instituției europene așteaptă două mari semnale, care le vor arăta dacă e momentul să ia măsuri și să intervină, pentru a combate valul inflaționist. Se urmărește, concret, dacă preţurile ridicate ale energiei se transferă către alte sectoare ale economiei şi modifică comportamentul de stabilire a preţurilor.
Nu în ultimul rând, se are în calcul scenariul în care traiectoria preţurilor la energie, puternic afectate de taxele pe carbon şi de tranziţia ecologică, ameninţă să împingă inflaţia generală peste ţintă.